fredag den 24. januar 2014

Finansdebat

Sammenlign argumenterne der bliver præsenteret i videoen, og identificer de økonomiske"ideologier" og argumenter, som de to politikere anvender.
debatten
(Upload jeres besvarelse senest 10.27)

21 kommentarer:

  1. Mette frederiksen: Vil have skabt flere arbejdspladser i de private sektorer, og vil have mere globalisering og uddannelse.
    Ole Birk Olsen: ikke uddannelse det går ud på for Danmark. Han mener ikke det er nøglen. Han mener hellere billigere arbejdskraft er vejen frem. Det er for dyrt at producere i Danmark, ifølge de to Oler. Ole Sohn forsvarer dog lidt igen. #bloggerlife #follow4follow #Danskpolitik #

    SvarSlet
  2. Mette påstår at der skal være mere økonomisk vækst ved at skabe arbejdspladser i den private sektor. Det er den langsigtede vækst, der afgører graden af fattigsom og arbejdsløshed for fremtiden.
    Mette påstår, at vi skal længere frem på uddannelsesplanet for at denne vækst kan ske. Bl.a. inden for miljø, mener Mette, at vi i Danmark vil kunne føre os frem.
    Derimod mener Ole, at vi skal gøre det billigere at producere i Danmark, da vi i forvejen i Danmark ift. andre lande bruger mest på uddannelse, men det hjælper ikke, derfor må vi beholde fabrikker i DK.

    Cecilie, Rikke, Mathilde, Nikolaj

    SvarSlet
    Svar
    1. I den grad et smukt og sigende svar.

      Slet
  3. Mette Frederiksen siger at vi skal have en bedre arbejdskraft i danmark med uddannelse. hun påstar at der er efterspørgsel på højere uddannede arbejdere som ikke bliver opfyldt. hun går efter opkvalificeringsstrategien.

    Ole Birk Olesen siger at Danmark allerede bruger mange penge på uddannelse og derfor ikke skal gøre noget indenfor uddannelse, men derimod skal det være billigere at producere, så arbejdspladser bliver i Danmark. han beskylder Mette for at skabe underskud

    SvarSlet
  4. Ole Birk Olesen går ind for stramningsstrategien, ved at man sænker lønnen og dermed presser arbejdsgiverne til at ansætte flere og dermed mindste arbejdsløsheden.

    Mens Mette Frederiksen går ind for opkvalificeringsstategien, Hun vil videreuddane vores arbejdsløse så de bliver bedre kvalificeret til at arbejde i vores virksomheder i den privatesektor

    SvarSlet
  5. Mette vil gerne pumpe nogle penge ud i samfundet via. offentlig investeringer, som at bygge broer eller lign. og der ved skabe en masse jobs i det private ved at ud delegere opgaverne til det private. Hun vil også bruge flere penge på uddannelses systemet for at fremtids sikre danmark

    Ole vil hellere have at omkostningerne for producering bliver lavere så vi ikke mister vores produktions arbejde til de nærtliggende lande som tyskland og sverige. Ole vil ikke bruge så mange penge fra statskassen da den allerede ligger i stort underskud.

    - Gustav og Frederik

    SvarSlet
  6. Mette Frederiksen mener at vejen frem i den mere og mere globaliserende verden er at uddanne mere og skabe flere arbejdspladser, så de som står uden arbejde for flere komepetencer og dermed giver mulighed for virksomhederne letter mulighed for at konkurere på globale marked.
    Dette argumentere hun med at der er efterspogsels på kompetence fulde personer i det private.
    Ole Birk Olesen ser større effekt i at sænke afgifterne så der bliver billigere at producere varene og give virksomhederne chance for at producere mere for mindre penge.

    #Hullubullu

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er korrekt, men hvilken økonomisk politik (ideologi) er de to politikere inspireret af?

      Slet
  7. Mette Frederiksen vil skabe mere konkurrence med udlandet, ved at staten går ind og bruge flere penge på uddannelse. Det vil jeg mene er en socialistisk tankegang da staten skal løse problemet.
    Ole Birk Olsen går ind for at det skal være billigere at producere i Danmark, for at sørge for at danske arbejdspladser bliver i Danmark. Det er en typisk liberalistisk tankegang da det ofte gøres ved at sænke virksomhedskatter.

    SvarSlet
  8. Mette frederiksen: Hun mener at de arbejdsløse i Danmark skal have mulighed for at få længere uddannelser mens de venter på arbejde, hun mener at vi skal bruge flere penge på at få danskerne op på et fagligt højt niveau og fokusere på at blive en Financiel energi stormagt.
    Ole Birk Olsen: Han mener at i stedet for at bruge flere penge på at give de arbejdsløse højere uddannelser bør vi sænke priserne og lønningerne så Danmarks priser kan konkurrere med de tyske, svenske, og asiatiske. på den måde vil han gøre Danmark mere attraktivt for store firmaer. #minimalskat

    SvarSlet
  9. Mette Frederiksen: mener at der skal gøres noget for uddannelse og forskning, hvor Ole Birk mener at man skal satse mere på at gør produktionen mere billig i Danmark, da vores virksomheder der producere ting flytter til andre land som f.eks. vores nabo lande der er billigere end i Danmark. Ole Birk påpeger at Danmark trods flere års øget indsats stadig ikke er konkurrencedygtige inden for de globale uddannelses undersøgelser, og mener derfor ikke at det er vejen frem..

    SvarSlet
  10. De diskutere om uddannelse, vækst og offentlige udgifter.
    Mette Frederiksen (Socialdemokraterne): Hun er enig i at der er langsigtede vækst og langsigtet jobskabelse på det private arbejdsmarked og lidt at gøre med, hvor man justere på hvilket socialt område.
    Hun vil gerne skabe arbejdsplader på den private sektor, hun vil sætte fokus på Danmarks energi område, da hun mener at de kan få en stærk position på det fremtidige globale marked.
    Hun vil have de 750.000 voksne danskere ind på arbejdsmarkedet igen, med hjælp fra uddannelse. fordi de vil have en veluddannet arbejdskraft som kan konkurrere på det globale marked.
    Ole Birk Olsen (Liberal Alliance): Han mener så at Danmark bruger nok penge på uddannelse, da vi er en af de lange som bruger flest penge på det. Men til gengæld har Danmark en meget lav økonomisk vækst i forhold til andre lange.
    Han vil have det skal være billigere at producere i Danmark, da der er mange som flytter til udlandet for at producere.
    De har en masse uenigheder, men et fælles ønske om at gøre det bedste for den fremtidlige økonomiske økonomi.

    - Paul Hung Vuong Pham

    SvarSlet
  11. Mette Frederiksen - vil have en bedre arbejdskraft ved hjælp af uddannelse. Arbejdsmarket efterspørger højt uddannet, så vi kan konkurrer på det globale marked.
    Hun bruger opkvalifiveringsstrategien.
    Ole Birk - vil gøre det billigere for virksomheder at producer i Danmark.
    HanMette Frederiksen - vil have en bedre arbejdskraft ved hjælp af uddannelse. Arbejdsmarket efterspørger højt uddannet, så vi kan konkurrer på det globale marked.

    SvarSlet
  12. Mette:
    - skabe arbejdspladser i den private sekt
    - sætte gang i den danske vækst
    - investering på energiområdet (skal få en styrke position på det fremtidige markedet)
    - nødt til at bruge flere penge på at forske og uddanne mere
    - flere folk tilbage på arbejdsmarkedet

    Ole:
    - bruger for mange penge på uddannelse
    - for lav økonomiske sekt
    - for dyrt at producere i Danmark (for mange producenter, der rejser til udlandet)

    De er uenige på næsten alle punkter, undtagen omkring den økonomiske vækst, som de begge mener skal vokse.

    - Jacob

    SvarSlet
  13. Mette Frederiksen (Socialdemokraterne):

    Langsigtede vækst, langsigtede jobskabelse på de private arbejdsmarked og meget lidt at gøre med, hvor man justerer på hvilke sociale områder.

    Det vigtigste i Danmark pt. er at få skabt private arbejdspladser i den private sektor.

    Hun vil investere inden for energiområdet - forske mere og uddanne mere, da vi skal have mere indflydelse på det globale marked.

    Vi skal have en bedre konkurrenceevne.

    Den interventioniske skole. Kritiserer, at det globale finansmarked er ureguleret med diverse kriser til følge. Holdningen er den, at staterne i samarbejde med de internationale organisationer skal udvikle en internationalt koordineret vækstpolitik, der skal sikre mod kriser og arbejdsløshed. Altså flere arbejdspladser, hvor vi kan få mere indflydelse. Hun vil ikke spare men derimod investere, hvor det skal skabe vækst.

    Ole Birk Olesen (Liberal Alliance):

    Vi bruger flere penge på uddannelse i forhold til andre lande, men til ingen nytte. Det har ikke gavnet en skid.

    Vi har en meget lav økonomisk vækst i forhold til andre lande (vi er en lavvækst nation).

    Det skal være billigere at producere i Danmark. Det er for dyrt at producere i Danmark, og man vælger derfor at flytte til f.eks. Tyskland.

    Den markedorienterede skole. Det sundeste for økonomien vil være at lade den selv genoprette ligevægten i stedet for at give den et tryk på speederen, hvor det kan ende med underskud.

    Sammenligning:

    De tænker begge på arbejdspladserne inden for den private sektor. Vi skal have mere indflydelse globalt. Vi skal have mere økonomisk vækst.

    /Andy

    SvarSlet
  14. Mette Frederiksen, ligger sig opad en opkvalificeringsstrategi, ved at uddanne flere så de kan få gang de 750000 arbejdesløse kan komme ud af overførelsindkomst og ind i den privatesektor, ved at regeringen investere i energisektoren. Det er for at højne produktionen fra den enkelte medarbejder.
    Ole Brik Olesen, ligger sig mere op af stramningsstrategien, ved at det skal være billigere at producere for at de arbejdespladser der kan være i Danmark ikke flytter til udlandet.
    De vil begge have gang i den privatesektor men Mette Frederiksen holder på opkvalificeringenstrategien som vej og Ole Brik Olesen holder til stramningsstrategien

    SvarSlet
  15. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  16. Mette Frederiksen: Investering på energi områderet, for både at skabe arbejdspladser og vækst.
    Forskning og uddannelse. Dem som i dag står uden for arbejdsmarkedet skal ind på arbejdsmarkedet igen men med flere kompetencer (uddannelse), så erhvervslivet i Danmark kan konkurrere på det globale marked.
    Hun vil som den Keynesianistiske skole/ideologi pumpe flere penge ud i samfundet, nu hvor der er økonomisk krise, ved at bruge flere penge på uddannelser.

    Ole Birk Olesen: Mener at vi har brugt rigtig mange penge på uddannelser, men at det ikke har virket, fordi have har de seneste år haft en meget lav vækst. Han mener nøglen til vækst er at det skal være billigere at producere i Danmark.
    Han fører politik, som den markedsorienterende skole gør, ved at lade udbyderne (erhvervslivet) regulere prisniveauet. Ved at kan giver dem muligheden for at sætte prisniveauet og konkurrere med andre lande.

    SvarSlet
  17. Mette Frederiksen:
    Langsigtede vækst.
    Fokus på forskning og uddannelse så vi kan få de 750.000 tusinde arbejdsløse ind på arbejds markedet.

    - Kasper og Simon

    Ole Birk Olesen:
    Hellere billiger arbejdskraft, end mere uddannelse og bedre hjælp til virksomheder, så de ikke flytter væk fra Danmark.

    De økonomiske "ideologier" er:
    Ole Birk Olesen mener, at den markedsorienterende skole, da det skal være udbyderen i stedet for efterspøgelse, så der er billigere arbejdskraft i Danmark.

    Mette Frederiksen mener, at den interventionistiske skole, da der skal pumpes penge ud til uddannelse og forskning.

    SvarSlet
  18. Mette Frederiksen ville skabe jobs i private sektor. Det vil hun gøre gennem energi sektoren, mere forskning, mere uddannelse, 750.000 ude af arbejdsmarked skal ind og have gode kompetencer til det, da hun mener at arbejdsmarked efterspørger en veluddannet arbejdskraft. Hun augmenter ud fra den interventioniske skole, da hun ikke planlægger at spare, men i stedet vil investere, og det vil nok fører til en lempelig finanspolitik for at holde statens udgifter oppe på et bestemt niveau.

    Ole Birk Olesen mener at Danmark er det land som bruger flest penge på uddannelse, men at vi ikke et land med høj vækst, så det er ikke uddannelse vi skal kigge på. Han mener at det vigtige er at det bliver billigere at producer i Danmark, for eksempel er der slagterier, som er flyttet til Tyskland, på grund af dårlige forhold i Danmark. Han augmenter ud fra den markedsorienterede skole, da han gerne vil have at det er nemmere at være virksomhed i Danmark. Han vil nok fører en stram finanspolitik, anklager regeringen for at fører en lempelig finanspolitik og fordi han er mere til at lade marked klarer sig selv og at staten skal holde sig fra at intervener.

    SvarSlet